TEDAVİLER

Diş Eti Hastalıkları Ve Tedavisi Nedir?

Diş eti hastalıkları, diş etlerinde şişlik, kızarıklık, kanama, çekilme ve hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyon ve iltihaplanmalardır. Diş eti hastalıklarının temel sebebi, diş yüzeyinde ve diş eti çizgisinde biriken plak ve tartardır. Plak, ağızdaki bakterilerin yiyecek artıkları ile birleşerek oluşturduğu yapışkan bir tabakadır. Düzenli olarak fırçalanmadığında ve diş ipi kullanılmadığında plak, sertleşerek tartara (diş taşı) dönüşür.

Diş eti hastalıkları genellikle iki aşamada gelişir:

1. Gingivitis (erken dönem diş eti hastalığı):Gingivitis, diş etlerinin yüzeysel olarak iltihaplanmasıdır. Gingivitisin en yaygın belirtileri arasında diş eti şişliği, kızarıklık ve fırçalarken diş eti kanaması bulunur. Bu evrede diş etlerinde ağrı genellikle olmaz.

2. Periodontitis (ileri dönem diş eti hastalığı):Gingivitis tedavi edilmediğinde periodontitis gelişir. Periodontitis, diş etlerinin ve dişleri destekleyen kemik dokusunun zarar gördüğü ciddi bir diş eti hastalığıdır. Diş etleri dişlerden ayrılır, dişler arasında cepler oluşur ve bu ceplerde bakteri birikir. Zamanla kemik dokusu kaybı meydana gelir ve dişlerde sallanma, hatta diş kaybı yaşanabilir.

Diş eti hastalıklarını önlemek için ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile plak ve tartar oluşumu önlenebilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve profesyonel diş temizliği, diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur. Sağlıklı diş etleri, sağlıklı ve estetik bir gülüşün temelidir.

Önerilen Yazılar